maandag 11 april 2011

Brandende kerken

Vandaag, 28 september 2010, schrijf ik dit stuk met enig zorg, want wat las ik vandaag op de website van Dagblad van het Noorden:

Brandstichting bij moskee in Selwerd Groningen.
Bij de moskee in de Groningse wijk Selwerd is in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd brand te stichten. Ook werden de gevels van het pand beklad met de tekst 'Maak ons niet kwaad’, zo meldde de politie dinsdag.
De tekst is inmiddels verwijderd. De politie heeft nog geen idee wie er achter de actie zit en stelt een onderzoek in.
In maart van dit jaar werd de moskee besmeurd met bloed. Ook werden toen bij het gebouw dierlijke ingewanden en de kop van een wild zwijn aangetroffen. “
Vooral de tekst “Maak ons niet kwaad” verontrust mij. Wie is “ons”? In de reacties volgend op het artikel, wordt “ons” gezien als wij Molukkers, bedoeld als vergelding voor het in brand steken van de kerken in Nijverdal, Hoogeveen en de mislukte poging op mijn Molukse kerk in Assen. Men, en dat zijn de mensen die erop hebben gereageerd, acht de Marokkaanse gemeenschap daarvoor verantwoordelijk vanwege het Culemborg conflict.
·         Een binnengekomen reactie: Nou gaan we los. Als dit het werk is van Molukkers en als straks blijkt dat de brand in de Molukse kerk het werk is van Marokkanen, dan zijn de rapen gaar. Stel dat dit het geval is, dan hebben de Marokkanen dit keer hun hand overspeeld want de Molukkers zijn niet zo makkelijk als de rest van de Nederlanders. En aangezien de Molukkers in de vorige eeuw de Nederlanders geholpen hebben, mogen wij nu eindelijk wel eens iets terug doen. Want komt niet aan onze Molukkers!
Geplaatst door Gradus van der Pas op 12:18 28-sep-2010


Ook een reactie van onze president Wattilete aan de NOS, waarin Wattilete liet doorschemeren dat de brandstichtingen te maken zouden kunnen hebben met het komende bezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland, acht ik onverstandig. Het is niet verstandig om onder de huidige omstandigheden te suggereren wie het gedaan heeft. Suggesties in de media kan leiden tot een geruchtenstroom, wat weer kan leiden tot een conflict waar niemand bij gebaat is. Vooral niet als dat conflict gebaseerd op onjuiste berichtgeving.

We moeten er niet automatisch vanuit gaan dat het Marokkanen waren of Indo’s. Alles is mogelijk. We kunnen niets uitsluiten. Ook bestaat de mogelijkheid dat we de daders moeten zoeken in onze eigen gemeenschap. De situatie is momenteel te vers en onduidelijk. Laten we dus gewoon met zijn allen onze verstand gebruiken en afwachten wat het resultaat is van het politieonderzoek.

Ondertussen, let op onze wijken, kerken en vooral op elkaar. Als de daders niet door ons worden gestraft, dan worden ze gestraft door onze Lieve Heer. Hoe dan ook.

Emerson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten