maandag 11 april 2011

Duijts

Op de cover van deze week’s Revu staat groot met groene letters: “Frans Duijts, de nieuwe Hazes. Zijn realitysoap was een hit, zijn cd’s worden platina en hij houdt ook van een slok”.Met daarachter de coverfoto waar de man in kwestie met een glimlach op staat. Zo’n glimlach, alsof hij ermee wilt zeggen: “Ja mensen, ik ben de nieuwe Hazes. Zie mij lekker geweldig zijn”. Nou, ik vind het om te kotsen. Lijkpikkerij. Hoe is het mogelijk om een nieuwkomer te vergelijken met de grootste icoon van de Nederlandse muziekindustrie? Duijts is geen Hazes. Duijts was een Hazes imitator, dat is wat anders. Maar zo zijn er wel meerdere Hazes imitators in dit kikkerlandje. Er bestaat zelfs een vrouwelijke variant van Hazes, Andrea Hazes.  Duijts was een verdienstelijk Hazes imitator, dat moet ik hem wel nageven, maar om hem te bombarderen als de nieuwe Hazes, dat gaat te ver. Daarmee steek je toch teveel veren in die bolle reet van hem.

Hazes was uniek. Hazes was niet te vergelijken. Er is maar één Hazes, zoals er ook maar één Johnny Jordaan was en één Frans Bauer. Paul de Leeuw is ook zo’n iemand. Als hij komt te overlijden, wat krijgen we dan? Een nieuwe, dikke, kale nicht die zichzelf zo nodig grappig moet vinden? En die van zichzelf ook vind dat hij de nieuwe De Leeuw is? Gordon zei het al treffend over een slechte imitator, want dat was diegene die auditie deed bij X-factor. Hij zei: “Ze verdient een nekschot”. Nou, dat verdienen dit soort mensen ook! Afmaken. Door de gehaktmolen halen en voeren aan de honden! Hoe durven ze zichzelf te vergelijken?

Duijts is Duijts en geen Hazes. Op zich kan hij er ook niks aan doen. Als een legende komt te overlijden, dan zoeken mensen gelijk naar iets soortgelijks om die leegte op te vullen. En als ze dan een geschikt iemand hebben ontvangen, dan krijgt diegene gelijk dat etiketje opgeplakt. Ik zie het al helemaal voor me. Zo moet het ongeveer gegaan zijn met Frans Duijts. “Zo jongeman, wij hebben stad en land afgezocht, maar bij deze verklaar ik jou als de nieuwe Hazes! Dus hier, plak dit op je voorhoofd en doe datgene wat er van je verwacht wordt. Zing als Hazes, wees net als Hazes. Adem als Hazes. Laat scheten als Hazes. Drink als Hazes. Zoek een wijffie met een zonnebankkleurtje, net als Hazes”.
“Ja maar, ik ben Frans Duijts”.
“Nee dat ben jij niet! Alleen in je naam ben je Frans Duijts, maar vanaf nu ben je in je hele doen en laten Andre Hazes. Heb jij dat goed begrepen? Jij wilt toch zonodig bekend zijn? Dat is toch wat je wilt? Dus vanaf nu hou jij je mond, tenzij je aan het zingen bent! Op een Hazes-achtige manier welteverstaan!”

Met mensen die “de nieuwe …” worden genoemd, daar loopt het slecht mee af. Ook op voetbalgebied. Wie kent Tarik Oulida nog? Misschien een handjevol Die Hard Ajacieden, maar bij het grote publiek is hij al lang en breed vergeten. Tarik werd in het begin van zijn carrière gebombardeerd als de nieuwe JC, Johan Cruijff. Hij zou de nieuwe Verlosser zijn. Hij met de hoofdletter H, zoon van God, zou Ajax de weg wijzen, zoals Mozes de Israelieten had geleid door de woestijn. En waar is Tarik nu? Geen hond die het weet en geen haan die ernaar kraait. Het schijnt dat Tarik aan het einde van zijn onbekende carrière gezegd zou hebben: “Vergeef het hun Vader, want zij weten niet wat zij doen”.

Zelfs die stoere hiphoppers uit Amerika doen er aan mee. Zo is er een nieuwe bolle neger, Guerilla Black, die zich in alles laat vergelijken met de legendarische Notorious B.I.G. Zijn stem, manier van rappen en zelfs zijn omvang. Alles ademt Notorious B.I.G. Hetzelfde kan gezegd worden over The Realest, die zonnodig de nieuwe 2pac wil zijn. Deze mannen zijn op het internet te vinden en beluisteren.

Helaas wil Duijts ook als Hazes eruit zien inclusief sikje. Nog even en we zien Duijts live, tijdens de benoeming van Willem Alexander als koning van Nederland, zingen in een zwart pak, zwarte hoed en zwarte zonnebrilletje, met de daarbij behorende punt bakkebaardjes. Het ergste is nog wel: Het zal het toppunt van zieligheid worden en iedereen weet het….. behalve Duijts zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten