vrijdag 15 april 2011

Hokjespolitiek

Column uit 2008

Op 20 december 2007 stond dit op de voorpagina van de Sp!ts: “’t Zandt haalt opgelucht adem. De 20 jarige Johnny B en zijn 20-jarige vriendin werden dinsdagavond aangehouden, verdacht van betrokkenheid bij de brandstichtingen in het Groningse dorp. De jongeman was al enige tijd in beeld en wordt beschouwd als hoofdverdachte”.

Heeft u het gelezen? Nu stel ik u de vraag. Wat zou er staan als de dader van Molukse afkomst was? Ik zal het u vertellen. Dit zou er namelijk dan staan: “De 20 jarige Johnny B en zijn 20-jarige vriendin werden dinsdagavond aangehouden verdacht van betrokkenheid bij de brandstichtingen in het Groningse dorp. De jongeman, van Molukse afkomst, was al enige tijd in beeld en wordt beschouwd als hoofdverdachte”.

Wat is het belang om in krantenknipsels, de etnische afkomst van mensen die een misdrijf plegen, erbij te vermelden? Wat is het doel dat daarvoor dient? Als een Nederlander een misdrijf pleegt, zie je geen nieuwsberichten die als volgt wordt omschreven: “Gisteren is in Assen aan de A28 een benzinepomp overvallen. De overvaller is vermoedelijk van Nederlandse afkomst”. Zulke berichten lees je nergens. Maar zodra het een Molukker betreft, dan lees je dit: “Gisteren is in Assen aan de A28 een benzinepomp overvallen. De overvaller is vermoedelijk van Molukse afkomst”.

Ik vind dit niet kunnen. De regering moet een wet instellen, wat verbiedt dat journalisten zich in deze bewoordingen kunnen uiten. De zogenaamde ‘hokjespolitiek’ moet gestopt worden. Dit gebeurt niet alleen met Molukkers, maar ook met Antillianen, Surinamers, Marokkanen, Turken, noem maar op. Op deze manier worden wij allen die niet tot de Nederlandse afkomst behoren, in hokjes gestopt. Hokjes waar wij al jaren tegen vechten om eruit te komen, maar door onwetende of juist sensatie zoekende journalisten er hard weer in gestopt worden.

De publieke opinie wordt mede bepaald door datgene wat de mensen lezen en horen in de media. Zodra ze horen dat een Molukker een misdrijf heeft gepleegd, is het gelijk van: “ Die Molukkers weer”. Alle Molukkers worden gelijk over één kam geschoren. Denkt u nou echt dat een Nederlander vanuit dezelfde gedachte redeneert, zodra een Nederlander een misdrijf heeft gepleegd? Nee! Dat zou wat zijn he? Een Nederlander tegen een andere Nederlander : “Hey! Heb je de krant al gelezen? Er is een moord gepleegd. De dader is een Nederlander”. Waarop de andere Nederlander antwoordt:“Ach, die verrekte Nederlanders weer”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten