maandag 11 april 2011

SBY de crimineel

President van Indonesië Yudhoyono zal niet worden gearresteerd, zodra hij in Nederland aankomt. De rechtbank in Den Haag wees woensdag deze eis van de president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) tegen de Nederlandse staat af.

Ik neem aan dat de uitspraak volgt op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2002, waarin staat dat een land geen arrestatiebevel mag uitvaardigen tegen het staatshoofd van een ander land. Dat is in strijd met de immuniteit van die ambtsdrager, die onderdeel is van het volkenrecht. Om dezelfde reden kan Nederland Bouterse bijvoorbeeld niet arresteren. Maar waar Bouterse hier in Nederland tot “persona non grata” is verklaart, zal een nieuw datum voor een staatsbezoek van SBY snel volgen. Waarom? Omdat economische belangen zwaarder wegen dan de rechten van een mens.

De afmelding van SBY heeft voor veel verontwaardiging gezorgd. Niet alleen bij Molukkers, maar ook bij Nederlanders die bekend zijn met de Molukse geschiedenis. Karl Joseff Kiriwenno, een persoonlijke vriend van mij, voelde zich genoodzaakt om een open brief te schrijven naar dhr. Sopacua, vice President van de RMS in ballingschap. Die brief heb ik in mijn bezit waarin staat:

Geachte heer Sopacua,
·
Heden is mij het bericht toegekomen dat de President van Indonesië niet zal komen naar Nederland. U hebt het persbericht van SBY al wel inmiddels gelezen neem ik aan.

Ik wil u vragen op persoonlijke titel, als derde generatie Molukker, of u internationaal hierop wilt reageren. Het is mij in het verkeerde keelgat geschoten dat SBY zegt, dat als hij in Nederland voet zet, dat hij de "trots" van zijn vaderland in het geding zet als hij wordt aangeklaagd vanwege de schending van mensenrechten!

Naar mijn mening is dit uw kans om een contra bericht uit te sturen naar nationale en internationale media!

Hij geeft hier een politiek correct antwoord dat hij schuldig is aan de schending van de mensenrechten op MALUKU, PAPUA, TIMOR, ACEH etc.!

Ik verneem van u een antwoord.

Vriendelijke groet,

Karl-Joseff Kiriwenno
Vught
Sila-Ullath

Dhr. Sopacua heeft hierop gereageerd:

Geachte heer Kiriwenno,

Te uwer informatie: de RMS-regering heeft de hele dag de internationale media te woord gestaan (BBC, AFP en de Indonesische en NL media).

Vertrouwende u voldoende te hebben geïnformeerd,

m. vr. groet,

Drs. W.V. Sopacua
Vice-president RMS


Waarom wordt dit niet bekend gemaakt? Waarom vernemen wij niet in de media wat de RMS regering tegen de BBC, AFP, de Indonesische en Nederlandse media heeft gezegd? Het enige wat je leest is dat SBY niet gearresteerd zal worden en dat RMS regering in ballingschap het kort geding wat zij hebben aangespannen hebben verloren. De rechtbank veroordeelde de RMS tot de kosten van het kort geding. De RMS overweegt in hoger beroep te gaan, liet advocaat Egbert Tahitu weten. Dat is het enige wat bekend is gemaakt.

Wederom laat Nederland ons in steek. Zo zie je maar weer hoe, “objectief” nieuwsbrengers/zenders etc. zijn. Nee, Wilders is nieuws, Ina Post is geen moordenares is nieuws, Wesley en Yolanthe die geen facturen willen betalen, Nigel die uit Oranje wordt verwijderd is nieuws. Pas als het morgen, als het nog doorgaat, uit de hand loopt en Den Haag half wordt gesloopt worden wij weer nieuwsitems.

Indonesië mag zijn Molukse inwoners martelen, intimideren etc. maar de president wordt als een vorst onthaald hier in Nederland. Dit terwijl een Afrikaans dictator wordt veroordeeld om zijn heerschappij, zolang deze economisch niks voorstelt voor Nederland.

Emerson Terinathe
(met dank aan Karl Joseff Kiriwenno)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten